Groen Stekene lanceert zomerroutes langsheen trage wegen

03 Juli 2020

Groen Stekene lanceert zomerroutes langsheen trage wegen

Groen Stekene presenteert voor de zomer een uitgestippeld wandel- en fietsprogramma langs trage wegen voor een gevarieerde vakantie in eigen gemeente. Tegelijk roept Groen ook op om te getuigen over het gebruik van trage wegen. Dit helpt in het opnieuw open maken van afgesloten wegels. Groen zomerroutes "Omwille van de Coronacrisis ziet de zomer er voor velen toch wat anders uit" Sara Weyn Heel wat evenementen zijn geschrapt en de meeste mensen blijven dichtbij huis. Groen Stekene wil haar inwoners hierbij helpen en biedt voor ieder een eigen zomerprogramma aan om een actief en helemaal gratis uitje te doen in eigen gemeente. Wij willen van de nood een deugd maken door via onze uitgestippelde routes de mensen actief en laagdrempelig kennis te laten maken met trage wegen en met nog nooit ontdekte pareltjes uit de onmiddellijke omgeving. Ons aanbod heeft niet alleen aandacht voor toerisme in eigen dorp en streek, tegelijk biedt onze voorstel ook veel opportuniteiten om dagjestoeristen naar Stekene te trekken. Concreet stippelde Groen vier wandelingen uit in Stekene en haar deelgemeenten die langs de schoonste en soms nog onbekende wegels doorheen onze mooie gemeente voeren.We denken ook aan de fietser en de troeven die Stekene op dat vlak heeft. Met een originele invalshoek ‘fietsen langs de grenzen van Stekene’ stippelden wij een tocht uit van 55 km die toont hoe mooi onze gemeente is gepositioneerd in het Waasland, en in het noorden met Zeeuws Vlaanderen. Zelfs aan onze mooie wateren werd gedacht en met veel enthousiasme stelt Groen Stekene de peddelroute Waasland open die het mogelijk maakt om van aan de Kaai of van in Klein-Sinaai over Moervaart, Zuidlede en Stekense Vaart tientallen kilometers aan waterrecreatie te doen. 

Groen roept ook op om over trage wegen te getuigen 

"Net zoals elders in Vlaanderen krioelt het in Stekene van de trage wegen"

Carl Ivens

Trage wegen zijn wegen met openbaar karakter, die vaak in vroegere tijden werden gebruikt als voetwegels om snel een doorsteek te maken van de ene plek naar de andere. Decennialang geraakten ze echter verder en verder in onbruik. Maar nu zijn ze helemaal terug van weggeweest en zijn deze wegels opnieuw zeer relevant in functie van veilige fiets- en wandelverbindingen, zowel als puur praktische verbindingswegels als voor recreatief gebruik.

Hoewel Stekene een prachtig fijnmazig netwerk van meer dan 100 jaar aan oude dreefjes en kerkwegels bezit, zijn er heel wat afgesloten in de loop der jaren.

In 2011 werd er met de gemeente, vzw Trage Wegen en enkele verenigingen waaronder Groen Stekene een ambitienota trage wegen opgemaakt, met de bedoeling actief een aantal wegels weer open te maken. Daarna bleef het van de kant van het gemeentebestuur tot nu bijna 10 jaar later heel erg stil rond trage wegen. Er werd in Stekene geen beleid uitgewerkt, acties bleven achterwege en de wegels geraakten verder in onbruik.

Het nieuwe Vlaamse decreet uit 2019 stelt nochtans dat de gemeente nu verplicht is haar wegels open te maken en te onderhouden.

Groen Stekene wil niet langer wachten en wil alle functionele wegels geheel volgens de wet snel weer open krijgen. Een fijnmazig netwerk van wegels is niet alleen leuk en interessant voor recreatie, het is bovendien bijzonder nuttig en efficiënt in de ontwikkeling van duurzame en veilige mobiliteit.

Groen roept op om zoveel mogelijk te getuigen over gebruik van wegels in Stekene in het verleden, en stelt hiervoor een formulier ter beschikking. Deze getuigenissen over het gebruik van een wegel geven ons nl. heel wat belangrijke informatie maar ook juridische slagkracht om de wegels opnieuw open te krijgen.

 

Praktisch

De routes staan hier:

 

De wandelingen en de fietstocht zijn ook te gebruiken via de Komoot-app die gratis te downloaden is op elke smartphone. Komoot bereik je hier (ook de apps voor Android en iOS): https://account.komoot.com/signin