Zomerhuis - lening van 6 miljoen EUR voor Stekene

31 Mei 2017

Zomerhuis - lening van 6 miljoen EUR voor Stekene

Op de gemeenteraad van 28 maart lag het plan voor de zomerhuissite voor ; geraamde kostprijs: 3,5 miljoen EUR. Op de vraag waarom het zo duur moest zijn, kwam het antwoord: "We hebben deze legislatuur nog geen euro moeten lenen!".  Amper een maand later, op de gemeenteraad van 25 april, wordt gevraagd om een lening van 6 miljoen EUR goed te keuren. Wie kan dit beleid ernstig noemen?  Op dinsdag 28 maart 2017 lag het plan voor de aanpak van de zomerhuissite voor op de gemeenteraad: geraamde kostprijs 3,5 miljoen EUR. Op de vraag van de oppositie waarom de opknap van de site zoveel geld moet kosten heette het toen: "We hebben deze legislatuur nog geen EUR moeten lenen!".

 
De plannen voor het Zomerhuis  houden in dat naast de opknap van het park ook een waterpartij van 850.000 EUR en de bouw van een horecazaak ter waarde van 1,2 miljoen EUR op de rol staan.
 
De kritiek van Groen was zeer scherp:"Een overheid die café's begint te bouwen heeft haar rol duidelijk niet begrepen." 
 
En dan plots... Gemeenteraad 25 april 2017, minder dan een maand na de Zomerhuisplannen: het gemeentebestuur vraagt aan de gemeenteraad een lening van 6 miljoen EUR goed te keuren waarvan een deel voor het Zomerhuis.
 
De timing getuigt van een ongekend gebrek aan respect: eerst toestemming vragen om veel geld te mogen uitgeven voor een paradepaardje onder het mom van 'we hebben genoeg geld', om het volgende moment zonder verpinken een leningvraag aan te gaan. Wie kan dit ernstig beleid noemen?
 
De leninglast loopt deze legislatuur door deze nieuwe lening voor Stekene alvast op tot iets meer dan 25 miljoen EUR.
 
Bovendien werd deze legislatuur op van alles en nog wat bespaard, wat vooral voelbaar was voor de meest kwetsbaren: de gemeentelijke tussenkomsten voor schoolzwemmen en schoolbusvervoer werden afgeschaft, zowat alle burgersubsidies werden geschrapt, alle bibliotheekfilialen in de deelgemeenten werden gesloten en de meeste retributies stegen gevoelig.
De afkoppelingskosten voor riolering -een typische sociale kost die een overheid altijd zelf moet aangaan- gingen deze legislatuur van 500 naar maar liefst 1.500 EUR, door de burger zelf te betalen.
 
Bovendien begrijpt Groen Stekene echt niet dat een liberale overheid het in haar hoofd kan halen zelf café's te bouwen terwijl de horeca in de dorpskernen volledig op haar gat zit en alle steun kan gebruiken.


Groen blijft intussen nadrukkelijk bij haar eerder berekende plannen om het zwembad om te toveren tot een zwemvijver in een natuurlijke bosrijke omgeving, mét plaatsen voor een fietsverhuurpunt, openbare toiletten en ruimte voor de exploitatie van een zomerbar.