Vlaamse overheid tikt gemeentebestuur op de vingers na klacht Groen

21 Februari 2020

Vlaamse overheid tikt gemeentebestuur op de vingers na klacht Groen

Wanpraktijk: Voorzitter Zorg Stekene verkoopt huis aan eigen praktijk  Het gemeentebestuur is bezig met ongeoorloofde praktijken. Dat stelt het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB). In juni werd het voormalig politiekantoor aan het Pauwel Hauweplein verkocht aan de praktijk van Dr. Backaert. Dit gebouw was eigendom van Zorg Stekene, de vereniging waarvan Dr. Backaert vanuit zijn politieke benoeming voorzitter is. Een voorzitter die een gebouw verkoopt aan zijn eigen praktijk? Dat kan niet zonder op zijn minst volledige openheid van zaken te geven, volgens Groen Stekene. Toen dit niet gebeurde, vroeg Groen aan het ABB om de zaak nader te onderzoeken.

Het ABB volgt Groen nu over de hele lijn en heeft het gemeentebestuur recent op de vingers getikt voor deze ongeoorloofde belangenvermenging. De waarnemend gouverneur besluit : “Ik meen dat de heer Backaert zich had moeten houden aan de bepalingen van artikel 27 §1 van het Decreet Lokaal Bestuur en heb dit aan het bestuur meegedeeld.”

Veerle Meuleman, gemeenteraadslid van Groen Stekene: Groen Stekene vraagt dat het gemeentebestuur zich opnieuw buigt over dit ganse dossier, ditmaal wel met volledige openheid van zaken. Niet in het minst omdat dit ook vragen doet rijzen over de ware reden achter de verkoop van het bewuste pand. Tot voor kort waren de diensten van Kind en Gezin, CLB en Opvanggezinnen hier gehuisvest. Zij moesten noodgedwongen verhuizen naar een huurpand in de ambachtelijke zone. Herhaaldelijk heeft Groen Stekene gevraagd waarom dit nodig was. Een helder antwoord kwam er nooit. Vandaag stellen wij ons de vraag of men oneigenlijke argumenten gecreëerd heeft om toch maar de verkoop te kunnen realiseren.

Kortom: dit is een zoveelste symptoom van de ondoorzichtige en arrogante stijl van besturen die dit gemeentebestuur eigen is. Groen Stekene wenst dat het gemeentebestuur ernstige lessen trekt uit deze aanmaning, zodat praktijken als deze nooit meer kunnen voorvallen. Dat is niet alleen een kwestie van voortaan de wetgeving naleven – de evidentie zelf – maar ook van gezond verstand en fatsoen.

 

Beeld: Google Maps