Raadslid Katrien De Vijlder wil Stekene ‘Op Wielekes’

16 Maart 2022

Raadslid Katrien De Vijlder wil Stekene ‘Op Wielekes’

Al meer dan 80 Belgische gemeenten verhuren kinderfietsen tot 12 jaar aan hun inwoners.

Jonge gezinnen weten wat kinderfietsen kosten: je kind in het nieuw steken kost algauw ettelijke honderden Euro’s. Zou het dan niet voordelig zijn als je niet om de paar jaar een nieuwe fiets moest kopen maar hem gewoon kon huren bij je gemeente? Altijd een degelijke fiets op maat, en voor een prikje. Ook raadslid Katrien De Vijlder ziet enkel voordelen. Daarom wil ze met de steun van Op Wielekes een ‘fietsbib’ oprichten in Stekene. Tijdens de gemeenteraad van 22 februari 2022 vroeg ze het gemeentebestuur om daaraan mee te werken.

Je gemeente Op Wielekes

Al meer dan 80 Belgische gemeenten verhuren kinderfietsen tot 12 jaar aan hun inwoners. In eigen regio bollen Dendermonde, Lokeren, Hamme, Zele en Sint-Niklaas nu al ‘Op Wielekes’. Via een abonnement krijgen alle kinderen er toegang tot een kwalitatieve fiets op maat en wanneer die te klein wordt, ruilen ze hem in voor een grotere. Lidgeld kost per gebruiker amper 20 Euro per jaar en de waarborg voor de fiets eveneens. Op Wielekes is dus slimme circulaire deeleconomie die zich ten dienste stelt van de hele gemeente.

Wil een gemeente zo’n fietsbib aanbieden, dan kan ze aankloppen bij het Netwerk Bewust Verbruiken: zij begeleiden de gemeente van opstart tot opening en daarna beheert de gemeente het uitleenpunt Op Wielekes zelfstandig. De gemeente engageert zich er dan toe een geschikte locatie te zoeken voor zo’n fietsbib, personeel of vrijwilligers te engageren om de dienst te runnen en de fietsen te onderhouden of te herstellen, en jonge gezinnen aan te moedigen gebruik te maken van deze dienst. Een beperkt startbudget volstaat.

Sociaal, mobiel en duurzaam

Op Wielekes is meer dan een dienst aan onze jongste fietsers. Dit initiatief geeft vrijwilligers een mooie gelegenheid om samen aan de slag te gaan, ondersteunt families die het moeilijk hebben om rond te komen en stimuleert gezinnen om te kiezen voor duurzame mobiliteit. Dit zijn doelstellingen waar elk goedmenend gemeentebestuur voor ijvert.

Groen Stekene wil vanuit de oppositie meebouwen aan een duurzame gemeente en neemt resoluut eigen initiatieven die onze inwoners ten goede komen. Wij reiken de hand aan het gemeentebestuur en vragen de leden van Gemeentebelangen om hun volle steun voor dit initiatief.

Het bestuur liet weten dit te onderzoeken en tegen de zomermaanden duidelijkheid te bieden. Wij volgen het op!

Meer weten? Surf naar www.opwielekes.be.