Kerk wordt kunstacademie

20 Februari 2017

Kerk wordt kunstacademie

Al jaren smeekt de Stekense kunstacademie om een nieuw onderkomen. Het pand in de Stadionstraat, waar de lessen nu worden gegeven, is uitgewoond en renovatie is te duur. Groen Stekene heeft een betaalbaar plan: vorm leegstaande buurt-kerken om tot tekenschool; de Vlaamse overheid sponsort. De Vlaamse Overheid reikt eenmalig subsidies uit voor projecten die leeg-staande kerken een nieuwe functie geven. Tot 10 februari van dit jaar kon de gemeente Stekene een project in-dienen en 30 tot 80 procent van het vooronderzoek laten terugbetalen ? een ideale gelegenheid om de nood-lijdende kunstacademie onder te brengen in één (of enkele) van de niet meer gebruikte Stekense wijkkerken. Groen Stekene wilde deze kans niet laten liggen: we pleiten al een hele legislatuur lang voor overleg met het bisdom en dringen er bij de gemeente op aan dat die werk maakt van een projectaanvraag, een laatste keer tij-dens de gemeenteraad van december 2016. Maar burgemeester en schepe-nen ondernemen geen actie. 

Het voorstel van Groen heeft nog een andere troef: die nieuwe bestemming voor de kerken in de deelgemeentes versterkt daar het sociale weefsel ? een behoefte die groot is nadat de gemeente er tijdens deze legislatuur alle bibliotheekfilialen weghaalde. Groen Stekene blijft hiervoor ijveren.

Via deze link kan je de dossieroproep van Lokaalbestuur Vlaanderen en alles rond het beleid van kerkherbestemmingen nalezen.