Groen Stekene pleit voor PFOS-actieplan in Stekene

28 Juni 2021

Groen Stekene pleit voor PFOS-actieplan in Stekene

Groen Stekene maakte zich op de jongste gemeenteraad grote zorgen over de mogelijke impact van PFOS op de inwoners van Stekene. Groen pleit vurig voor extra staalnames, bescherming van brandweerlui en open communicatie van het bestuur.Het gemeentebestuur gaf aan, bij monde van Schepen Pieter De Witte, een eerder reactieve houding te willen aannemen. Er zouden al voldoende testen gebeuren. Dat vindt fractieleider Carl Ivens onaanvaardbaar omdat deze algemene stalen niet gericht zijn op PFOS. Zeker omdat, zo maakt hij hard, sinds enkele jaren grond die afkomstig is van de Oosterweelwerken rond Antwerpen wordt gestort in de put aan de Bekaf. Op deze manier importeren we mogelijk vervuiling en dat moet met zekerheid en zo snel mogelijk uitgesloten of verhelderd worden.Stekene heeft nogal wat zones waar er aan zogenaamd grondverzet wordt gedaan, de belangrijkste daarvan is de put aan de Bekaf, echter ook in Klein-Sinaai werd er onlangs aan illegaal grondverzet gedaan. Groen Stekene Voorzitter Luc De Cleir had dit nog gemeld aan het gemeentebestuur, waarop de werken werden stilgelegd. Wij vragen nu dringende staalnames, in die twee specifieke zones, aan de brandweerkazerne en oefenterreinen, in schoolomgevingen en aan de Stekense vaart, zowel op de oevers als in het water.

Verder roept Groen Stekene het bestuur op om in de diepte uit te zoeken in welke mate brandweerlui in Stekene blootgesteld zijn aan PFOS. Een overleg met deze betrokken dienst is broodnodig om de vrijwilligers te beschermen.

Tot slot pleit de fractie van Groen Stekene ervoor dat het bestuur de adviesraad milieu onmiddellijk samenroept en de aanbevelingen noteert. Bovendien lijkt het ons noodzakelijk om de Stekenaar proactief te informeren over het risico en over het stappenplan dat de gemeente Stekene zal hanteren in de bepaling en bestrijding van het PFOS-gevaar.

Volksgezondheid is altijd een prioriteit, daarom is er hier maar één juiste houding: krachtig handelen en informeren. 

 

NB: ziet u iets verdacht of maakt u zich zorgen over de situatie, schrijf zelf rechtstreeks de gemeente aan op [email protected].