Groen Stekene duimt voor BabySpot in onze gemeente

16 Maart 2022

Groen Stekene duimt voor BabySpot in onze gemeente

Een babyspot is een gezellig en beschut plekje waar ouders hun kindje kunnen verluieren of voeden, even weg van de drukte.

Groen Stekene wil vanuit de oppositie meebouwen aan een warme en duurzame gemeente. Daarom lanceert Groen eigen initiatieven en één daarvan is BabySpot, een project van de Gentse Kraamkaravaan waarbij gemeenten openbare borstvoedingsplaatsen en verluierpunten aanbieden. Door babyspots in te richten in winkels, tijdens festiviteiten en culturele evenementen kunnen jonge moeders onbekommerd deelnemen aan het bruisende dorpsleven.

Drie soorten babyspots

Een babyspot is een gezellig en beschut plekje waar ouders hun kindje kunnen verluieren of voeden, even weg van de drukte. Babyspots kunnen permanent ingericht worden in winkels, in de horeca of in openbare plaatsen; een sticker op het etalageraam maakt dan aan jonge ouders duidelijk dat die plek een BabySpot aanbiedt. Daarnaast kunnen Babyspots ook als pop-up opduiken tijdens evenementen: de organisator kan bij de gemeente al het materiaal gaan huren om ergens een gezellige Babyspot te creëren. Ten slotte is er ook nog de caravan van de Kraamkaravaan: dit is een mobiele Babyspot die je kan huren en waarin alles al voorhanden is. Geef je dus een geboortefeest, hou je een opendeurdag of organiseer je een festival, dan spreid je met zo’n mobiele babyspot heerlijk het bedje voor jonge ouders en hun kroost.

Dikke duim voor de lokale economie

Wanneer een gemeente het initiatief genegen is, sluit ze een kosteloos contract af met de Kraamkaravaan. Die begeleidt de gemeente bij de eerste stapjes: handelaars worden warmgemaakt om deel te nemen, de inwoners worden via een campagne op de hoogte gebracht en de gemeente duidt een beheerder aan van het materiaal dat kan uitgeleend worden voor de pop-up babyspot.

Instappen in Babyspot is een echte win-win: het kost de gemeente enkel wat drukwerk en realiseert tegelijk tal van sociale doelen. Het maakt je gemeente kindvriendelijk, ondersteunt jonge families en schept een klimaat van warmte en welzijn. En bovendien varen de lokale handelaars er wel bij, want klanten stellen zo’n BabySpot erg op prijs.

Buurgemeenten Beveren en Temse spelen al mee in het verhaal van Babyspot. Stekene nog niet. Daarom vraagt Groen Stekene de steun van het gemeentebestuur om ook hier het welzijn van jonge gezinnen te behartigen.

Op de gemeenteraad van februari hebben we dan ook het voorstel officieel ingediend. Het bestuur van Gemeentebelangen zou het gaan bekijken later dit jaar. Afwachten dus. Wij houden het alleszins in de gaten!