De betonstop: race tegen de tijd

03 Mei 2021

De betonstop: race tegen de tijd

De betonstop, het stoppen met verharden in Vlaanderen, heeft nogal wat om handen en wordt alsmaar uitgesteld. Nochtans is Vlaanderen Europees koploper in verharden. Daarnaast blijken we ook nog eens aan de top te staan bij grondwaterge(mis)bruik. Dit heeft met de droogtezomers van de voorbije jaren zeer dramatische gevolgen voor onze leefomgeving. Reportagemagzazine Pano (VRT) maakte hier zeer recent een beangstigende reportage over. We zijn geen doemdenkers, maar voor Stekene zouden de gevolgen hiervan nog wel eens erger kunnen zijn omdat we op een kleilaag leven en klei bij totale uitdroging huizen doet scheuren en verzakken zonder dat verzekeringen tussenkomen. De Vlaamse Overheid en zowat alle gemeentebesturen zouden nu in grote alarmfase moeten zitten. Maar op het terrein, hier in onze gemeente, lijkt er geen vuiltje aan de lucht en kunnen de betonmixers blijven draaien.

Erger nog, in plaats van onze open ruimte te vrijwaren van verdere betonnering of zelfs de verharding af te bouwen diende recent een zittend schepen zelf nog een bouwaanvraag in om zes verdiepingen hoog te gaan bouwen (18 meter) in het centrum van Stekene en om de tuin gedeeltelijk te bebouwen. Ongezien en een zeer ongepast signaal.

Lokale bestuurders zouden bezig moeten zijn met een langetermijnvisie hierover uit te werken, en niet zelf de kantjes er danig af te rijden. Als lid van een bestuur kan je dit deontologisch niet maken, dit is ethisch altijd belangenvermenging.

Groen Stekene blijft pleiten voor een langetermijnvisie. Ontharden waar mogelijk, slim verdichten en groene zones beschermen. Het Nonnebos in Kemzeke verdwijnt grotendeels, aan de Lunterberg zijn de plannen voor weekendhuisjes ook nog niet van de baan en in Klein-Sinaai wordt de woonreserve in sneltempo opgebruikt. Er is geen beterschap op komst; in ijltempo wordt alles ondoordacht volgebouwd.

Tijd voor verandering.