Bioboer Aloys Michielsen wil niet meer terug naar traditionele landbouw
22 November 2017
Goed 25 jaar geleden zegde Aloys Michielsen de traditionele landbouw vaarwel: in 1991 schakelde hij over op biolandbouw. Hij verbouwt 50 hectare en runt daarmee een van de grotere bioboerderijen in Vlaanderen. Waarom maakte hij toen de switch?? ?
Als traditionele boer leverde ik mijn producten binnen het gangbare circuit van de grote coöperatieven. Die grote spelers nemen het niet zo nauw met de kwaliteit en de zorg voor het milieu. Bovendien belandden
mijn gewassen in de grote masse en had ik geen zicht op het verdere verloop. Daar kon ik me hoe langer hoe minder mee verzoenen.
En daarom schakelde je over op biolandbouw?
Ik kon mijn focus verleggen naar biologische akkerbouw: suikerbieten, granen, peulvruchten en aardappelen, en later ook nog winterwortelen, courgetten,
Ik ken de klanten van mijn kraam in de Lekestraat: mensen die gezonde en pure groenten verkiezen. Ook via www.beedrop.be krijg ik steeds meer nieuwe particuliere klanten. "Bio is de toekomst, ik zou alvast niet terug willen."
bloemkolen en zelfs tuinkruiden. Ik kon mijn producten verkopen aan biologische groothandels in Nederland en België, maar ook steeds vaker aan particulieren. Mijn kraam aan de straat draait erg goed, met tevreden klanten.
Waar zit nu precies het verschil tussen bio en traditionele landbouw?
Onze poductie vraagt veel handenarbeid: het wieden en oogsten van de groenten gebeurt nog grotendeels manueel. Verder gebruiken we natuurlijk enkel biologische sproeistoffen, en liefst zo weinig mogelijk. Op dat vlak maakt de traditionele landbouw intussen wel een inhaalbeweging: de wetgeving rond sproeien wordt immers steeds strenger. Geen wonder dat steeds meer boeren de overstap maken. In Moerbeke heb je groenteteler 't Uylenbos, in het Riet het zuivelbedrijf Cerpentier.
Groen Stekene steunt ook de korteketeninitiatieven:
www.depolkenhoeve.be en www.voedselteams.be