Bestuur lapt Stekenaar extra 400.000 EUR aan zijn been voor kunstacademie

03 Juni 2020

Bestuur lapt Stekenaar extra 400.000 EUR aan zijn been voor kunstacademie

"25.000 EUR kosten op het sterfbed, smeren 'de groenen' de gemeenschap aan door bezwaren in te dienen tegen de bouwplannen aan de Kloostersite in Stekene", dat kopte Gemeentebelangen enkele jaren gelden in de lokale kranten. De plannen hielden in dat gemeente Stekene in 2013 1.100 m2 open ruimte van het park cadeau deed aan een projectontwikkelaar zodat die een appartementsblok meer zou kunnen zetten achter de kerk in Stekene. O.a. Groen nam haar democratisch recht op om hier vragen en bedenkingen bij te stellen en diende klacht in. Alle adviezen van hogere overheden werden in de wind geslagen, gemeente Stekene schonk een belangrijk stuk open ruimte weg aan een ontwikkelaar en er dreigt een verkeersveiligheidsinfarct vlakbij een schoolomgeving. Daarna lagen de plannen enkele jaren stil door een terecht lopend geschil met vzw ABLLO hierover bij de raad voor vergunningsbetwistingen. Door die stilstand moest de gemeente schoorvoetend extra onderhoudskosten ophoesten voor de huidige kunstacademie. Stekene zou nl. een compleet afgewerkte academie in de kloostersite krijgen in ruil voor de grondafdracht in het park en wou niets meer uitgeven. Wie kan daar nu tegen zijn? Pas door een tweede -gewijzigde- bouwaanvraag kon de bouwpromotor zijn plannen toch doorduwen omdat ABLLO niet nog eens zin had 5.000 EUR te betalen om naar de raad te stappen. Het gemeentebestuur kneep de ogen, dicht en liet begaan.

Maar! Op de gemeenteraad van 26 mei 2020 ligt een voorstel voor om de kunstacademie "te laten voldoen aan de huidige en veranderde noden van dit moment". De gemeente vraagt extra 36.430 EUR (zonder btw) uit te geven aan een architectenbureau om het lastenboek te laten aanpassen. De geraamde kosten voor de gemeente om de academie in te richten zijn 300.000 EUR, zonder btw. Een bedrag waar destijds nooit over gesproken werd. Stekene kreeg nl. in ruil een afgewerkte kunstacademie.

Bovendien, kosten om de academie te laten voldoen aan de huidige en veranderende noden, daarvoor moet je de initiële noden ook wel hebben gekend. Er was in 2013 nooit overleg met de directie van de Academie aan welke normen de lokalen moesten voldoen toen de grond- en academieruil werd doorgedrukt. Van meet af aan wist het bestuur dat men een blanco cheque uitschreef. Met een grondwaarde van ongeveer 400.000 EUR en de extra kosten (incl. btw) komt de totaalkost voor de academie uit op een bedrag van ruim 800.000 EUR

Groen wil niet liever dan een goed ingerichte kunstacademie, maar er was voor heel wat minder geld een degelijk alternatief mogelijk.

Bovendien is het verlies van 1.100 m2 open ruimte in het historische dorpszicht gewoonweg onbetaalbaar.

De aankondiging van de "gratis volledig gerenoveerd academie" vind je ook op de site van Gemeentebelangen: http://gemeentebelangen.be/stekene/eindelijk-groen-licht-voor-project-kloosterhof/

Lees ook op Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200602_04978655